HTML

Vegyesen vágva

Friss topikok

Címkék

Archívum

A lóhús esete a marhával

2013.02.19. 11:24 Sanyi98

Az elmúlt hetekben tetőzött Nagy-Britanniában a lóhús-hamisítási ügy, ami az utóbbi idők legnagyobb élelmiszer-ipari botránya lehet. A marhahúskészítményekben talált lóhús több nagy áruházláncot is érint, az illetékes miniszter pedig nemzetközi maffiacsoportokat emleget. De miért rossz ez a fogyasztónak, ha a lóhús jobb, mint a marha?

Mi ettünk a lóból?

Az Independent vasárnapi cikkében hétmillióra teszi azoknak a számát, akik a tavaly elmaradt ellenőrzések miatt ehettek a lóhúsból.
"A magyarországi Tesco-áruházak nem forgalmaztak és jelenleg sem forgalmaznak olyan fagyasztott készételt, melynek mintáiban a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) vizsgálatai lóhúst találtak. Minőségbiztosítási munkatársaink Európa-szerte szorosan együttműködnek az illetékes hatóságokkal annak érdekében, hogy hasonló visszaélések ne fordulhassanak elő a jövőben" - nyilatkozta megkeresésünkre Varró Balázs, a Tesco Magyarország kommunikációs vezetője.

anuár közepére több érintett lánc is bevonta az olcsóbb burgereit, és az áruházak egész Európában elkezdtek DNS-vizsgálatokat végezni a termékeiken. Ennek a fokozott ellenőrzésnek köszönhetően derült ki január 29-én, hogy a svéd Findus fagyasztott lasagnéjában a darált marhahús helyett 100%-ban ló volt. Az Aldi, amely két termékéhez a húst ugyanattól a francia cégtől, a Cornigeltől szerezte be, szintén elismerte, hogy gyanús termékeik 30-100% közötti arányban tartalmaznak lóhúst. Közben kiderült, hogy a botrány egyik gócpontja a franciaországi, castelnaudaryi székhelyű Spanghero, amelyet a múlt pénteken állatorvosok és egészségügyi felügyelők leptek el. Forrás:Origo.huhús.jpg

24 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://vsanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr535076019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viragk 2013.02.19. 14:18:52

Bárcsak Magyarországon is az lenne a legnagyobb probléma, hogy a marhahús helyett néhány százalék lóhús van keverve a hamburgerpogácsába.

Minket ilyen veszély nem fenyeget, mert itthon a hús helyett inkább szóját kevernek.

ltibi 2013.02.19. 15:01:02

Sanyi, gondoltad volna, hogy ilyen gyorsan az Indexre kerülsz?

Mr.Treeger 2013.02.19. 15:08:56

Nekem az a vicces, hogy évek óta keresek jó lóhentest. A steak remek lócombból.
Igazából jobb és egészségesebb húst kapott mindenki, inkább érezzék magukat szerencsésnek:))

opati666 2013.02.19. 15:39:00

Lóhús?! Na és? Inkább a lóhús, mint a teafilterben lévő patkányürülék, a füstölt sonkában lévő mérgező pác, vagy éppen a mindenben előforduló szója-, csont-, hal- és tolliszt!

Nem ettem még szándékosan lóhúst, de ha volt valamiben amit ettem, akkor mi van? Észre sem vettem. Az itt botrányt okozó 3% lóhús tartalom ugyan kit zavar?

barli 2013.02.19. 15:43:43

ami viszont örvendetes, hogy legalább hús van bennük ha másmilyen is

barli 2013.02.19. 15:46:40

az itteni vurstliban drágább a ló-sültkolbász mint a "rendes", mégis sorok állnak elötte. A lókrakauer az nagyon ott van!

Ronald 2013.02.19. 15:58:28

Olyan ez, mint ha a Balatonon kiderülne, hogy a tróger halsütők úgy verték át a gyanútlan kuncsaftokat - hogy keszeg helyett lazacot, vagy tohnhalat sütöttek volna nekik.

De már azon sem csodálkoznék, ha az derülne ki egy hatósági rajtaütésen, hogy a füstölt tarjába - bórjúbélszint kevertek a lelkiismeretlen hentesek.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2013.02.19. 16:13:18

Nem csak a húst kellene megvizsgálni.
Ugyan mi lehet a tej és a tejtermékekkel?
Ugyan mit fogyasztunk?

fingerbangs 2013.02.19. 16:18:20

a legnagyobb botrány az lenne ami ki se derül
sajna

itthon főleg

Lenin 2013.02.19. 16:26:24

Szép.
Bezzeg a mi libamájunkat tudják cseszegetni hogy miből és hogyan készül.
Hülye Franciák .
Szomszéd két hete keresi a lovát.Már tudom hol van.

barli 2013.02.19. 16:35:07

Ma még ló. Holnap már halliszt vagy lisztkukac..

viragk 2013.02.19. 16:39:36

@barli: Ebből is látszik, hogy Magyarország messze megelőzi Európát. Mi már nem szégyenlősködünk, a hús helyett a sokkal olcsóbb hulladékot keverjük bele.

Mr.Treeger 2013.02.19. 17:03:34

@Lenin:
Érdemes elolvasni a Táfelspiccen a libamás postot.
A legtöbbször a piacon kacsamájat veszünk:)))

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.02.19. 17:06:13

Rinyálnak itt ezek az angolok, de csak hogy kis fényt derítsek a problémájukra:

An angolok a lóra elsősorban közlekedési és díjjugrató eszközként gondolnak, eszük ágában sincs megenni. Nagyjából olyan, mintha nektek kutyahúst kevernének a hambiba. Hús-hús, nem mérgező, nem halálos, de Buksit mégsem szoktuk megenni, habár a világnak vannak olyan részei, ahol igen.

És hogy hogy kerül a drágább lóhús a marhahúsba? Erre a magyarázat a válság.
Micsoda? Válság van erre burzsujkodunk és mégdrágább húst eszünk? Nem. Válság van, a lótartás pedig nem olcsó hobbi. Viszont az angolok sem hülyék, egyszerűen eladták a pacikat vágóhidaknak. Persze feketén, legálisan ugye nem lehet ilyet csinálni, ahhoz meg nyúlbélák, hogy az udvaron grillezzenek egy jót a szomszédokkal.

spinat 2013.02.19. 17:16:26

a probléma az, hogy néhány mintában olyan fájdalomcsillapítót találtak, ami embernél veszélyes.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.02.19. 17:26:05

@spinat: NOde milyen mennyiségben? Instant 100 kiló húst kéne elfogyasztanom, hogy megérezzem azt a veszélyes fájdalomcsillapítót.

JimGilmoure 2013.02.19. 17:44:38

Ja, nálunk a felvágottakon, parizereken a nyomokban húst is tartalmaz felirat a megfelfelő. Tőlem lehetne majomhús is. :D (a'lá Ross Thomas: Hoci-Nesze)

Csokonai Vitéz Műhely 2013.02.19. 18:00:10

Kb egy éve, egy hentes mesélte, hogy nagyon sokan lóhúst árulnak a piacon, borjú vagy marha helyett, főleg az alföldön, de Pesten is.Romániában a marha árának a feléért adják, heti több tonna húst hoznak. Mi is ettünk, nem rossz. Állaga olyan, mint a fiatal marháé, viszont eléggé édes. Aki szokott piacon hentesnél venni marhát, akkor nagy valószínűséggel evett már lópörit is.

gabest1 2013.02.19. 18:02:09

Hozzánk nem jutott, mint ahogy a tescoba angol sajt se nagyon jut, ugyanaz a francia kínálat, mint az auchanban, ki érti ezt.

magyar bucó 2013.02.19. 18:39:58

@Eltévelyedés: Nem, román lóhúst esznek, és sokkal olcsóbb, mint a marhahús.

spinat 2013.02.19. 19:20:03

@Eltévelyedés: hát ha allergiás reakciókat is okozhat, akkor a mennyiség mindegy is.

Zb74 2013.02.19. 19:45:45

Szerzőkémet - és nyájas olvasóit - egyáltalán nem zavarja, hogy komplett bekezdéseket vesz át egy origós cikkből, és még a fotójukat is lenyúlja?
süti beállítások módosítása